Normal_copyright_stockfreeimages_bejaarde_oud_bril_oudere

Het afgelopen overstapseizoen zijn maar weinig ouderen overgestapt naar een andere zorgverzekeraar, zo blijkt uit onderzoek van RTL Z. Senioren zijn trouw gebleven aan hun eigen zorgverzekeraar, maar hebben wel bewuster gekozen voor specifieke verzekeringen die goede dekking bieden bij veelvoorkomende ouderdomskwalen zoals gehoorverlies of een kunstgebit. Dit meldt de Groninger Krant. 

Senioren zijn niet zozeer bezig met het besparen op hun zorgverzekering, bleek eerder al uit een peiling van seniorenorganisatie ANBO. Bijna 7.000 ouderen deden mee aan de peiling, waaruit naar voren kwam dat senioren een iets goedkopere zorgverzekering niet per se aantrekkelijk vinden. Zij weten dat ze hoge zorgkosten zullen maken, wat erin resulteert dat ze honkvast blijven en vooral zeker willen zijn van een goede dekking. Wel kiest de oudere regelmatig voor een aanvullende zorgverzekering.

Uit het onderzoek van RTL Z blijkt dat ouderen bewuster kiezen wat ze willen verzekeren. Gehoorapparaten zijn een typische behoefte van senioren. Zo dekken de meeste basisverzekeringen 75 procent van de kosten van een gehoortoestel. De overige kosten kan men aanvullend verzekeren.  Echter is het de vraag of dit nuttig is. Een aanvullende verzekering kan soms meer kosten dan het resterende bedrag. Toch koos één op de drie ouderen voor zo’n aanvullende verzekering voor een gehoortoestel.

Ook kunstgebitten zijn veelgebruikt onder de doelgroep. Ook daarvoor geldt dat de basisverzekering slechts een deel vergoed. Voor kunstgebitten is dat 75 procent van de kosten, eens per vijf jaar. Als voorafgaand nog tanden moeten worden getrokken, vallen die kosten niet onder de basisverzekering. Ouderen moeten dus goed afwegen of zij zich tegen deze kosten willen vergoeden.

Ouderen gaven aan te weinig winst te zien in het overstappen van zorgverzekeraar. Zij willen ten minste een voordeel van 50 tot 150 euro op jaarbasis. Senioren zijn ook bang om hun dekking te verliezen bij een overstap.

Door: Redactie Nationale Zorggids