Logo_de_friesland_zorgverzekeraar_logo

Rond de jaarwisseling zond De Friesland Zorgverzekeraar een reclamespot uit op de radio waarin werd gezegd dat verzekerden bij De Friesland hun eigen huisarts kunnen kiezen. Misleidend, vindt de Reclame Code Commissie, want verzekerden mogen altijd hun eigen huisarts kiezen. Dat meldt de Leeuwarder Courant.

In de wet ligt vastgelegd dat iedere verzekerde zijn eigen huisarts mag kiezen. Daarom staat de Reclame Code Commissie dergelijke misleidende reclame niet toe. Vrije artsenkeuze is geen onderscheidend kenmerk. Volgens De Friesland was de reclame juist bedoeld om enige twijfel bij de verzekerde weg te halen, omdat sommige mensen niet altijd op de hoogte zijn van de zekerheid van vrije artsenkeuze.

Toch laat de zorgverzekeraar weten  dat het beter was geweest als de reclame was gericht op de dienstverlening rondom de vrije artsenkeuze en niet de keuze an sich. “Wij bieden onze klanten namelijk hulp aan als ze op zoek gaan naar een andere huisarts”, aldus de zorgverzekeraar. De commissie verbiedt het de zorgverzekeraar nogmaals een soortgelijke commercial te maken. 

Door: Redactie Nationale Zorggids