Logo_logo_nederlandse_zorgautoriteit_nza

Stichting Zorghuis wil dat de Nederlandse Zorgautoriteit (Nza) de zorgverzekeraars aanpakt. Op dit moment staat er in veel van de polisvoorwaarden van zorgverzekeraars niets over de waarborging van de vrije artsenkeuze. Stichting Zorghuis heeft de Nza een handhavingsverzoek gestuurd om dit probleem aan te pakken. Dat meldt Zorgvisie. 

Hoewel in de wet ligt vastgelegd dat de vrije artsenkeuze gewaarborgd blijft, hebben veel grote zorgverzekeraars, waaronder CZ Menzis en Zilveren Kruis, beperkingen hierover in hun polisvoorwaarden staan.

“Dit gaat in tegen de Zorgverzekeringswet. Wij willen hier actie tegen zien van de toezichthouders. Stichting Zorghuis heeft daarom vandaag een volledig dossier met overtredingen en een handhavingsverzoek naar de Nza gestuurd”, aldus Arwin Mulderij en Ronald van Oosterhuis van Stichting Zorghuis.

Een voorbeeld van een beperking in de voorwaarden is de eis dat een verzekerde zijn zorgverzekeraar, voorafgaand een behandeling bij een zorgverlener zonder contract met de zorgverzekeraar, om toestemming moet vragen. Volgens Stichting Zorghuis is dat niet toegestaan. Bovendien mag een zorgverzekeraar de verzekerde niet verplichten naar een bepaalde zorgaanbieder te gaan.

CZ lijkt helemaal geen polisvoorwaarden te hebben voor de verzekeringen die het aanbiedt op de website. Zo sluiten verzekerden een polis af zonder dat daar voorwaarden aan vast zitten. Het goedkopere merk van CZ heeft wel voorwaarden, maar die zijn dusdanig incoherent dat de verzekeraar geen van de voorwaarden kan uitvoeren, aldus Stichting Zorghuis.

Stichting Zorghuis zet zich sinds vorig jaar in voor het recht op de vrije artsenkeuze, behartigt belangen van de consument die vanuit de wet verplicht is een basisverzekering af te sluiten en zorgt ervoor dat de consument zo goed als mogelijk wordt geïnformeerd over actuele ontwikkelingen in de zorg en op het gebied van zorgverzekeringen.