Normal_diabetes

Het wordt voor diabetespatiënten wellicht mogelijk om hun bloedsuikerwaarde voortaan met een sensor op de huid te meten. Hierdoor is het niet langer nodig om meerdere keren per dag in de vinger te prikken. Andere landen hebben de sensor al in gebruik en de resultaten zijn positief.  De verwachting is dat het product vanuit de basisverzekering vergoed zal worden zodra de Nederlandse Diabetes Federatie richtlijnen heeft opgesteld voor welke patiënten in aanmerking komen. Dit meldt Telegraaf. 

In Parijs vindt vandaag een congres plaats over nieuwe technologieën voor diabetespatiënten. Daar zullen de resultaten van de sensor bekend gemaakt worden. Zo is er sprake van een daling van 38 procent van hypoglykemie, waarbij de bloedsuikerspiegel te laag is. Een te hoge bloedsuikerspiegel, hyperglycemie, daalde onder de gebruikers met 19 procent. Daarnaast gebruikten de patiënten de sensor vaker dan het traditioneel prikken in de vingers. Zo konden zij hun gezondheid gedurende de dag vaker controleren.

De diabetes-sensor werd aanvankelijk niet door iedereen positief ontvangen. Cees Tack, hoofd diabetes van het Radboudumc, dacht vooraf dat de sensor minder betrouwbaar zou zijn dan bloedprikken. Daar lijkt hij nu op terug te komen. “Het is veilig én de data laat zien dat binnen de groep die de sensor gebruikt, er sprake is van een daling van de hypo’s.” Hij stelt dat mensen met de sensor beter af zijn omdat zij zichzelf vaker controleren en hun voeding of insuline daar beter op kunnen aanpassen.

Het is voorlopig wachten op de richtlijnen van de Nederlandse Diabetes Federatie. “Als deze er is, is de kans groot dat het apparaat voor vergoeding vanuit het basispakket in aanmerking komt”, aldus Michiel Geldof van Zorginstituut Nederland. Dit is al het geval in België, Duitsland en Frankrijk.

Door: Redactie Nationale Zorggids