Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank2

Een 60-jarige inwoner van Kerkrade heeft anderhalf jaar celstraf opgelegd gekregen voor de pgb-fraude die hij heeft gepleegd. Eerder hoorde hij al een jaar cel tegen zich eisen, in hoger beroep werd dit verhoogd naar 18 maanden celstraf. De veroordeelde heeft in totaal een bedrag van 263.000 euro ontvangen terwijl hij daar geen recht op had. Dit meldt Skipr. 

De man ontving een persoonsgebonden budget voor zijn vrouw. Echter meldde de veroordeelde het niet toen zijn vrouw overleed, en bleef hij vanaf november 2010 in haar naam geld ontvangen. Ook vervalste hij haar handtekening om de benodigde formulieren op te sturen. Dit resulteerde in een bedrag van 9.000 euro dat iedere maand naar hem werd overgemaakt. Van het geld kocht de veroordeelde onder andere auto’s en geluidsinstallaties. Ook ging hij van het geld op vakantie.

Naast de celstraf van 18 maanden, moet de man ook al het geld terugbetalen aan het zorgkantoor van CZ. Als hij het geld niet terugbetaald aan het zorgkantoor, wordt zijn gevangenisstraf verlengd met een jaar. De verdediging wilde een werkstraf voor de man, maar het gerechtshof in Den Bosch vond het delict daarvoor te ernstig. De veroordeelde zou lichamelijke een geestelijke gezondheidsproblemen hebben.

Door: Redactie Nationale Zorggids