Logo_cnv_zorg___welzijn_logo

CNV Zorg & Welzijn wil de komende kabinetsperiode vertrouwen, rust en stabiliteit in de zorgsector. De veranderingen in het huidige stelsel zijn nog in volle gang en verdienen bijschaving. Het hoge tempo van alle veranderingen en de vele ontslagen hebben gezorgd voor onzekerheid. Nu moet juist geïnvesteerd worden in zorgmedewerkers, want door dreigende personeelstekorten is iedereen hard nodig. Dat meldt CNV. 

Opnieuw een grote verandering door een Nationaal Zorgfonds betekent nieuwe onzekerheid bij zorgmedewerkers en cliënten. De vakbond wil dat voorkomen, omdat het jaren gaat duren, veel geld kost en de kwaliteit van de zorg laat dalen. CNV Zorg & Welzijn is daarom fel tegenstander van het Nationaal Zorgfonds.

Zo’n grote verandering gaat allereerst jaren duren. Weer een verandering in het stelsel zorgt bovendien voor veel onrust. Een Nationaal Zorgfonds gaat ontzettend veel geld kosten, zegt CNV. Het Centraal Planbureau schatte onlangs dat een dergelijk fonds ieder huishouden ongeveer 4.000 euro per huishouden kost.

De vakbond vreest voor bureaucratie als een overheidsorganisatie de zorg weer in handen krijgt. Een andere reden voor CNV om tegen het zorgfonds te zijn is de keuzevrijheid die houdt op te bestaan. Een ontevreden verzekerde kan niet meer overstappen. Op basis van gegevens uit het verleden is een ziekenfonds niet voordeliger dan het huidige systeem: kosten ziekenfonds: 5,8 procent van de premies, kosten huidige stelsel: 3,8 procent van de premies.

CNV Zorg & Welzijn wil verder bouwen aan structureel goede zorg en niet met korte termijnoplossingen komen die voor onrust zorgen en beloften niet waarmaken.

Door: Redactie Nationale Zorggids