Normal_geld__berekening__rekenmachine__cijfers

Het eigen risico aanpassen is een goed idee, het eigen risico geheel afschaffen niet. Dat vindt gezondheidseconoom Eric van der Hijden, verbonden aan het Talma-instituut van de Vrije Universiteit. Als het eigen risico wordt afgeschaft, is er namelijk niets meer wat de Nederland zelf kan doen om de zorguitgaven te beheersen. Dat meldt Zorgvisie.

Het eigen risico afschaffen kost niet alleen geld, maar zorgt er ook voor dat de beheersing van de zorguitgaven in gevaar komt. Hij schrijft hierover in een artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Het enige dat overblijft is het beheer van het zorgverzekeringspakket. “Dat komt neer op een eigen betaling van honderd procent, zonder maximum en zonder compensatie voor degenen met een laag inkomen die veel zorg nodig hebben”, aldus Van der Hijden.

Als het eigen risico niet meer bestaat en er behandelingen uit het basispakket verdwijnen, dan moeten patiënten die behandeling helemaal zelf betalen. Volgens Van der Hijden is het eigen risico er juist om die financiële gevolgen af te wenden. Het Talma-instituut zocht in opdracht van brancheorganisaties, zorgverzekeraars en patiënten uit wat er gebeurt als het huidige eigen risico enkel wordt bijgeschaafd. Er zijn diverse manieren waarop dat kan: door het eigen risico een maximum te geven, een vaste  prijs per behandeling vast te stellen of door het eigen risico voor bepaalde groepen patiënten kwijt te schelden.

De laatste oplossing geldt dan voornamelijk voor medicijnen. Wie bijvoorbeeld kiest voor een biosimilar (biologische geneesmiddelen die soortgelijk zijn aan het origineel, maar goedkoper), hoeft dan geen eigen risico meer te betalen. Mensen die een naturapolis hebben, hebben minder keuzevrijheid. Hiertegenover zou kunnen staan dat zij geen eigen risico meer hoeven op te hoesten. Van der Hijden denkt dat Nederland meer baat heeft bij een aanpassing van het huidige eigen risico, dan complete afschaffing. 

Door: Redactie Nationale Zorggids