Normal_factuur_rekening_betaling_betalen

Een 68-jarige Nederlander is op dinsdag 28 februari aangehouden op verdenking van het verkopen van valse ziekenhuisfacturen in Thailand. Het onderzoek en de aanhouding is verricht door de recherche Zorgfraude van de Inspectie SZW onder leiding van het Functioneel Parket. De fraude met de valse facturen bedraagt vermoedelijk 130.000 bij vijf verschillende zorgverzekeraars. Dat melden Rijksoverheid en Omroep Brabant. 

De verdachte verkocht de ziekenhuisfacturen de afgelopen jaren aan Nederlandse toeristen in Thailand. Op de facturen werden kosten vermeld voor een opname in het ziekenhuis in Bangkok. De Nederlanders declareerden de ziekenhuisfacturen bij terugkeer in eigen land bij hun zorgverzekeraar. Die ging over tot betaling.

Vijf zorgverzekeraars hebben een melding gedaan van mogelijke fraude met de valse Thaise facturen. Naar aanleiding van deze meldingen is de recherche Zorgfraude Inspectie SZW een onderzoek gestart. Het onderzoek heeft nu geleid tot de aanhouding van de hoofdverdachte die voor een tijdelijk verblijf in Nederland was. In 2 woningen werden doorzoekingen verricht om bewijsmateriaal te verzamelen.

Vermoedelijk hebben tientallen Nederlandse toeristen de afgelopen jaren valse facturen gedeclareerd. Op dit moment worden elf Nederlanders hiervoor vervolgd. Het is niet uitgesloten dat nog meer mensen hiervoor vervolgd gaan worden.

Volgens CZ, één van de gedupeerde zorgverzekeraars, waren sommige klanten aan het genieten van een vakantie terwijl ze volgens de papieren in het ziekenhuis hadden moeten liggen. De fraude kwam aan het licht dankzij CZ die de eerste 24 valse facturen ontdekte. Een medewerker zag zelfs op Facebook dat één klant op vakantie was. “Bij nader onderzoek bleek vervolgens dat hij op het moment dat hij in Bangkok in het ziekenhuis zou zijn, gewoon vakantie aan het vieren was. De datum en tijdstippen van posts op Facebook maken dit duidelijk. Hier kon geen twijfel over bestaan." De zorgverzekeraar lichtte vervolgens het ziekenhuis in Bangkok in, die assistentie verleende bij het opsporen van de fraude. 

Door: Redactie Nationale Zorggids