Normal_diabetes_1

De Diabetesvereniging Nederland (DVN) wil dat het eigen risico voor de diabeteszorg wordt teruggegeven aan de diabetespatiënt. Mensen die strcutureel kosten maken voor hun diabetes, moeten worden uitgesloten van het eigen risico. Het staat zorgverzekeraars vrij om dat te doen, maar het gebeurt bijna niet. Dat melden DVN en Zorgvisie.

DVN-directeur Olof King vindt het niet terecht dat zorgverzekeraars diabeteszorg niet uitsluit van het eigen risico. “Want mensen met diabetes zijn voor zorgverzekeraars een grote en aantrekkelijke groep verzekerden.” Aantrekkelijk omdat zorgverzekeraars voor mensen met diabetes voldoende compensatie krijgen (risicoverevening), aldus DVN.

Het zou dus voordelig zijn voor de verzekeraars als zij de diabeteszorg doelmatig inkopen. Alle winst die daaruit voortkomt kan gebruikt worden om het eigen risico terug te geven aan de diabetespatiënt.

Minister Schippers van Volksgezondheid riep zorgverzekeraars onlangs op om aantrekkelijk pakketten met een lager eigen risico te maken voor de chronisch zieken. Het streven van de Diabetesvereniging lijkt te passen bij de ideeën van de minister. 

Door: Redactie Nationale Zorggids