Logo_logo_zorginstituut

De in 2016 door het Zorginstituut uitgebrachte standpunten en adviezen over de samenstelling van het basispakket zullen in 2019 leiden tot bijna 144 miljoen euro minder uitgaven. Dit is een flinke besparing, ondanks het feit dat het basispakket vorig jaar is uitgebreid met zorg ter waarde van bijna 125 miljoen euro. Dat staat in het “Overzicht financiële effecten rapporten Zorginstituut – verslagjaar 2016”, dat het Zorginstituut aan minister Schippers van Volksgezondheid heeft uitgebracht. Dit meldt het Zorginstituut.

In het basiszorgverzekeringspakket moeten kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid in balans zijn. Als publieke organisatie houdt het Zorginstituut de zorg in het basispakket daarom regelmatig tegen het licht. Het Zorginstituut beoordeelt of de diagnostiek en de therapeutische interventies die binnen het basispakket zorg kunnen vallen op een patiëntgerichte, effectieve en doelmatige manier worden ingezet.

In het rapport van het Zorginstituut staat dat als de adviezen worden overgenomen, de uitgaven verminderd worden met 144 miljoen euro. Daarnaast wordt veel geld bespaard op het voorkomen van niet-zinnige en niet-effectieve zorg in het basispakket. Betere indicatiestelling en betere uitvoering zorgen ervoor dat er in dat jaar nog eens ruim 156 miljoen euro minder uitgegeven zal worden.

Door: Redactie Nationale Zorggids