Normal_stad_rotterdam_erasmusbrug_marleen

Als het aan de gemeente Rotterdam ligt kunnen all Rotterdammers vanaf 2019 aanspraak maken op de collectieve zorgpolis van de gemeente. Deze polis is nu alleen bedoeld voor mensen met een minimuminkomen. Verzekeringsadviseur Aon heeft twijfels bij dit plan, omdat een dergelijke collectieve zorgverzekering op termijn voor iedereen duurder wordt. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Sinds 2013 kunnen mensen met een inkomen tot 130 procent van het minimum in de Havenstad een complete zorgverzekering afsluiten met een eigen risico van 50 euro per jaar. In dit pakket zitten basiszorg, een uitgebreide aanvullende polis en een tandartsverzekering. Ook is de eigen bijdrage in de thuiszorg en langdurige zorg aan chronisch zieken meeverzekerd. De maandpremie voor deze verzekering bedraagt nu ongeveer 160 euro per persoon.

“Dit is geen taak van de gemeente. Wij verwachten bovendien dat dit tot verhoging van de premies leidt. Gezonde mensen zullen kiezen voor een verzekering met een lagere premie. Alleen mensen die veel zorg nodig hebben, zullen voor zo’n Rotterdampakket kiezen”, reageert Daniel Rijnbeek van Aon. Ook zorgverzekeraar DSW is tegen het plan van de gemeente Rotterdam. DSW-directeur Chris Oomen vermoedt dat dit plan voortkomt uit de huidige verkiezingsperiode.

De gemeenteraad is overwegend positief. VVD en SP zijn echter niet overtuigd. SP-raadslid Josine Strörmann denkt dat wethouder Hugo de Jonge, die het plan vorige week bekendmaakte, zichzelf als voormalig president Barack Obama waant. Volgens haar is het Rotterdampakket alleen nuttig voor mensen die hun eigen risico jaarlijks volledig verbruiken. 

Door: Redactie Nationale Zorggids