Normal_geld3442

Zorgverzekeraar Achmea waarschuwt dat de zorgpremie flink omhoog moet om overeind te blijven staan. De grootste zorgverzekeraar van Nederland heeft de afgelopen jaren veel eigen geld moeten bijleggen om de stijging van de zorgpremies tegen te gaan. Hierdoor is er niet langer genoeg geld om dit voor de komende jaren ook vol te blijven houden. Dit meldt Zorgvisie.

Vanaf 2014 heeft Achmea zo’n 1,2 miljard euro ingezet om de premiestijging te beperken. Bestuursvoorzitter Willem van Duin zegt dat nu het einde in zicht komt en dat de zorgverzekeraar in de toekomst genoodzaakt is om de zorgpremie te verhogen. Dit kan geleidelijk oplopen tot een stijging van zo’n twintig euro per maand. Dit moet de solvabiliteit van het bedrijf redden. Van Duin kan nog niet zeggen wanneer de prijsstijging daadwerkelijk gaat plaatsvinden.

Door de stijgende zorgkosten van de afgelopen jaren, is het voor zorgverzekeraars moeilijk om de daadwerkelijke kosten met de zorgpremies te dekken. Door dure medicijnen, ziekenhuiszorg en wijkverpleging zijn de zorgkosten in Nederland flink opgelopen. Bovendien heeft de zorgverzekeraar het afgelopen jaar verlies geleden. Zilveren Kruis, onderdeel van Achmea, verloor vorig jaar 196 miljoen euro. Ook daalde het aantal verzekerden, terwijl de mensen die bleven duurdere zorg nodig hebben.

Ondanks de stijgende kosten zegt Van Duin niet terug te willen naar de tijd van het ziekenfonds. “We hebben een zorgstelsel met goede kwaliteit van zorg dat toegankelijk is voor iedereen. Maar mensen moeten wel beseffen dat dit stelsel met brede dekking een prijskaartje heeft. We ontkomen niet aan een kostendekkende zorgpremie.”

Door: Redactie Nationale Zorggids