Logo_logo-menzis

Vanaf dit jaar start met Menzis met waardegericht inkopen van de zorg. Dat houdt in de de zorgverzekeraar meerjarencontracten afsluit met zorgaanbieders over de gehele breedte. Daarbij houdt het rekening met de principes van value based healthcare (VBHC). VBHC draait om het zichtbaar maken van de uitkomsten, iets wat Menzis dan ook verwacht van alle zorgaanbieders. Dat meldt Zorgvisie. 

De zorgaanbieders waarmee Menzis een contract afsluit moeten laten zien dat zij enkel zinnige zorg leveren. Door aan te tonen dat zinnige zorg leveren en continu een verbeterslag maken, beloont Menzis de zorgaanbieders met een meerjarencontract.

Een voorbeeld van een dergelijk meerjarenovereenkomst is het vierjarig contract tussen de zorgverzekeraar en het Martini Ziekenhuis in Groningen. Hierin zijn onder andere afspraken gemaakt over de verbetering van de kwaliteit van zorg en er een duidelijk onderscheid gemaakt tussen acute en planbare zorg. Een voorwaarde is dat het ziekenhuis constante verbetering laat zien. Samen met de Santeon-ziekenhuizen heeft Menzis een soortgelijk contract afgesloten, maar alleen op het gebied van borstkankerzorg.

Menzis wil uiteindelijk alle principes van VBHC volgen. “Het liefste willen we de hele zorgketen rond bewegen zo bekostigen. Alle zorgaanbieders worden dan betaald voor wat het kost om patienten weer goed te laten lopen”, zegt directeur-Zorg Joris van Eijck van Menzis. De zorgverzekeraar start met VBHC op het gebied van heup- en knieoperaties.

Ook heeft Menzis ideeën voor het waardegericht inkopen van de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Vorig jaar december tekenden Menzis en Lentis een intentieverklaring voor het aangaan van een meerjarencontract die in 2017 van start is gegaan en loopt tot 2019. Het contract moet ervoor zorgen dat de zorgkosten binnen de perken blijven. Dit was voor het eerst dat een dergelijk contract de gehele breedte van het zorgaanbod dekt. 

Door: Redactie Nationale Zorggids