Normal_portemonnee_geld

Veel Nederlanders denken dat een behandeling in het ziekenhuis duurder is dan hun eigen risico, maar dat is slechts in de helft van de gevallen waar. Wie denkt dat de behandeling direct het hele eigen risico van 385 euro opmaakt, kiest daarom niet altijd voor een voordelige optie. De zorgkosten lopen zo behoorlijk op, terwijl een aantal ingrepen veel goedkoper bij de huisarts uitgevoerd kunnen worden. Dit meldt Financieel Dagblad. 

Ziekenhuistarieven zijn nog lang niet altijd openbaar, waardoor het voor patiënten moeilijk is de beste keuze te maken. Zo kan het verwijderen van oorsmeer in het ziekenhuis wel 1.100 euro kosten, terwijl de huisarts het voor 110 euro had kunnen doen. De Consumentenbond en Patiëntenfederatie Nederland stellen dat er meer transparantie moet zijn over de kosten van behandelingen. Zorgverzekeraars VGZ, CZ, Menzis en Zilveren Kruis bieden dit al aan. De kosten van alle behandelingen die onder het eigen risico vallen, in ieder ziekenhuis in Nederland, zijn terug te vinden op hun websites.

“De helft van alle ziekenhuisbehandelingen is goedkoper dan het eigen risico. Die moeten mensen dus zelf betalen”, zegt Bart Combee, directeur van de Consumentenbond. Het is volgens hem dan ook logisch dat mensen moeten weten wat die kosten precies zijn. Volgens de Patiëntenfederatie zijn er tienduizenden behandelingen die goedkoper kunnen worden uitgevoerd als de patiënt op de hoogte is van prijsverschillen.

Bovendien realiseren steeds meer mensen zich dat de zorg niet gratis is. “Wij krijgen van patiënten vaak verhalen te horen over verspilling in het ziekenhuis”, stelt Dianda Veldman, directeur van de Patiëntenfederatie. Een goed geïnformeerde patiënt zou dus een beter afgewogen keuze kunnen maken. Totale transparantie, ook van andere zorgverzekeraars en ziekenhuizen, is daarvoor nodig. Op die manier worden onnodig dure behandelingen in het ziekenhuis voorkomen.

Door: Redactie Nationale Zorggids