Logo_cz_zorgkantoor_logo

Ouderen die gebruik maken van de diensten van één van de CZ Zorgkantoren zijn daar tevreden over. Zij geven de instantie een rapportcijfer van een 7,6, zo blijkt uit onderzoek van onderzoeksinstituut NIVEL. Het CZ Zorgkantoor koopt onder andere zorg in en bemiddelt tussen cliënten en zorgaanbieders. De ondervraagde ouderen vinden de organisatie van de langdurige zorg echter onoverzichtelijk. Dit meldt NIVEL.

Van de 262 ondervraagden in het onderzoek zou 90 procent contact met de instelling aanraden aan anderen. Hoewel de service van de CZ Zorgkantoren goed wordt bevonden, hebben veel ouderen moeite met de organisatie van de langdurige zorg. Zij hebben vaak contact met verschillende partijen en hebben weinig overzicht in de mate van zorg. Ook vinden de respondenten het lastig in te schatten wat het verloop is van hun klachten en welke aspecten van zorg belangrijk zijn als zij eenmaal in een verpleeghuis of instelling geplaatst zijn.

CZ Zorgkantoor is sinds 1,5 jaar verantwoordelijk voor de regionale zorginkoop binnen de langdurige zorg. Ook maken zij afspraken over de kwaliteit van de zorg en de prijs van bepaalde hulpmiddelen en behandelingen. Sinds de hervormingen krijgen ouderen, mensen met een beperking en hun naasten met één van de regionale CZ Zorgkantoren te maken. Alle zorg die via de Wet langdurige zorg (Wlz) wordt verleend, kan bij het CZ Zorgkantoor aangevraagd worden. Men kan hier ook terecht voor het inkopen van zorg via een persoonsgebonden budget (pgb).

Door: Redactie Nationale Zorggids