Normal_geld__berekening__rekenmachine__cijfers

Achmea is niet de enige zorgverzekeraar die vorig jaar financieel zwaar te verduren had. Ook CZ leed in 2016 verlies. De teller voor de basisverzekering van vorig jaar staat op een negatief resultaat van 64 miljoen. In totaal leed de zorgverzekeraar een verlies van 15 miljoen euro. Door enkele positieve beleggingen compenseerde CZ het verlies enigszins. Dat meldt het Fiancieele Dagblad.

Toch is het verlies op de basisverzekering lager dan vooraf gedacht. De verzekeraar legde 576 miljoen euro aan reserves bij om de stijging van de zorgpremies tegen te gaan, maar het verlies bleek aanzienlijk lager. CZ is tevens niet ontevreden over het uiteindelijke bedrag voor ziekenhuiszorg over de jaren voor 2016. Dat er toch verlies werd geleden op de basisverzekering had met name te maken met de bijgelegde reserves.

Ook leed CZ, één van de grootste zorgverzekeraars van Nederland, verlies op de aanvullende verzekeringen, vooral te wijten aan de onverwachte hoge kosten voor fysiotherapie en mondzorg. Hier geldt eveneens dat positieve resultaten door beleggingen hebben bijgedragen aan een relatief beperkt totaal van 15 miljoen euro verlies.

“Ook dit jaar is de premie (weer) niet kostendekkend vastgesteld (12 euro per maand te laag). Dat betekent dat op de lange termijn de premie weer gaat stijgen”, aldus de zorgverzekeraar op zijn website. Eerder deze maand waarschuwde Achmea voor flink hogere zorgpremies in de toekomst. De grootste zorgverzekeraar van Nederland heeft de afgelopen jaren veel eigen geld moeten bijleggen om de stijging van de zorgpremies tegen te gaan. Hierdoor is er niet langer genoeg geld om dit voor de komende jaren ook vol te blijven houden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids