Normal_medicijn_medicatie_blisterverpakking

Het aantal medicatiebeoordelingen moet vanaf 2018 omhoog, vindt demissionair minister Schippers van Volksgezondheid. Artsen en zorgverzekeraars zijn hierover samen met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in gesprek. Voordat het aantal medicatiebeoordelingen omhoog kan, moet er één en ander veranderen. Dat meldt het Pharmaceutisch Weekblad. 

Als het aan Schippers ligt komen alle 75-plussers die vijf geneesmiddelen of meer gebruiken waarbij bijwerkingen optreden in aanmerking voor een medicatiebeoordeling. Dat houdt in dat er jaarlijks niet meer 220.000, maar 755.000 beoordelingen plaatsvinden.

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) vindt dat het aantal medicatiebeoordelingen niet voorop moet staan, maar juist de samenwerking tussen apothekers en huisarts van belang is. “Hoe beter de zorg en de onderlinge afstemming vooraf, des te minder medicatiebeoordelingen nodig zijn”, aldus een woordvoerder van ZN. Of het uitvoeren van 755.000 beoordelingen haalbaar is, laat de organisatie in het midden.

De apothekers, verenigd in de KNMP, zien het niet zomaar gebeuren dat het aantal medicatiebeoordelingen zo drastisch stijgt. Dit heeft er deels mee te maken dat de beoordeling vanuit de apothekers nog binnen het eigen risico van de zorgverzekering valt. KNMP ziet dat dit de afgelopen jaren tot zorgmijding heeft geleid, voor het grootste deel van het jaar. De apothekers noemen het onmogelijk om in die laatste paar maanden van het jaar nog al die medicatiebeoordelingen te doen.

Door: Redactie Nationale Zorggids