Logo_menzis_logo

Zorgverzekeraar Menzis heeft met regionale vertegenwoordigers van huisartsenorganisaties overeenstemming bereikt over de huisartsenzorg in 2018 en 2019. De afspraken leiden tot rust en continuïteit in de huisartsenzorg en bieden Menzis verzekerden duidelijkheid. Tegelijkertijd blijft er ruimte om in te spelen op toekomstige ontwikkelingen en op specifieke regionale situaties. Dat meldt Menzis. 

Huisartsen en andere eerstelijnsprofessionals verdienen het om goed te worden gefaciliteerd in het bieden van goede zorg en het mogelijk maken van innovatie, vindt de zorgverzekeraar. Menzis en de huisartsenorganisaties hebben daarom afspraken gemaakt over beschikbare en benodigde capaciteit in huisartsenpraktijken, kwaliteit, beperking van administratieve lasten en toename van kostenbewustzijn. Doel is te komen tot waardegerichte zorg voor patiënten en professionals: zorg met de juiste verhouding tussen de gezondheidsuitkomsten die worden behaald en de kosten die worden gemaakt.

Ten opzichte van de huidige afspraken kent het contract voor 2018 en 2019 een aantal wijzigingen. Zo zijn de wijze van indexeren van tarieven afspraken gemaakt. Dat geldt ook voor het doelmatig voorschrijven van geneesmiddelen. Dit sluit nu beter aan bij de werkwijze van huisartsen. Vooral de zorg aan kwetsbare ouderen krijgt aandacht de komende jaren en de extra ondersteuning van huisartsen door praktijkondersteuners somatiek (POH-S) wordt gecontinueerd.

Naast het contract hebben Menzis en de huisartsenorganisaties afgesproken te werken aan een convenant voor de komende vijf jaar. Dit convenant gaat over de zorginhoudelijke richting die betrokkenen samen uit willen gaan en over de stappen om dit mogelijk te maken. Landelijke ontwikkelingen zullen hierin worden meegenomen. Net als naast het tweejarig contract, blijft Menzis naast het convenant regionaal afspraken maken met zorgaanbieders om samen te werken aan regionale doelstellingen.

Door: Redactie Nationale Zorggids