Normal_geld

De thuiszorgsector lijdt per jaar 149 miljoen euro verlies. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), meldt de NOS. 

De aanbieders van thuiszorg maken vooral verlies op persoonlijke verzorging. De organisaties krijgen per uur 6,94 euro minder dan dat het kost.

Het verlies wordt voor een deel terugverdiend via de verpleging. Daarop maken de aanbieders per uur 10,64 euro winst. Dat is echter niet genoeg om het volledige verlies door persoonlijke verzorging weg te poetsen. Er worden meer uren persoonlijke verzorging ingekocht dan verpleging.

Volgens de NZa lijden niet alle thuiszorgorganisaties verlies. Dat komt omdat zij vaak zelf andere afspraken maken met de zorgverzekeraars, zegt een woordvoerster.

Het onderzoek van de NZa wordt gebruikt om de tarieven voor extramurale verpleging en verzorging te herijken. De huidige tarieven zijn initieel gebaseerd op onderzoek uit 2000, maar inmiddels is er in de verpleging en verzorging zoveel veranderd, dat een structurele herijking nodig werd geacht.

Door: Redactie Nationale Zorggids