Normal_stethoscoop__computer__toetsenbord__informatie__medisch

Het is geen goed plan om de geestelijke gezondheidszorg (ggz) onder te brengen bij gemeenten. Dat stelt Chris Oomen, directeur van zorgverzekeraar DSW. Het is een reactie op een Twitterbericht van hoogleraar psychologie Jim van Os, die stelt dat zorgverzekeraars de ggz willen doorgeven aan gemeenten. Dat lijkt Oomen een “onzinnig” plan dat bovendien niet goed uitvoerbaar is. Dit meldt Zorgvisie. 

De overheveling van de ggz naar de 388 gemeenten zou wel eens voor veel problemen kunnen zorgen. Zo moeten de zorgverleners contracten afsluiten met een groot aantal zorgaanbieders. “Dan moeten ze nog de kwaliteit van al die aanbieders vaststellen”, zegt Oomen. Het zou voor zorgverzekeraars dan ook geen slimme zet zijn om de gehele geestelijke gezondheidszorg onder de gemeenten te versnipperen.

Echter zijn er nog wel wat problemen binnen de ggz die de directeur van DSW graag opgelost ziet. Het gaat met name om de transparantie in de sector, die via ROM-gegevens beter in kaart gebracht moeten worden. Nu hoeven psychologen nog geen cijfers over hun behandelingen en de resultaten daarvan te overleggen. Hierdoor wordt zowel voor patiënten als zorgverzekeraars niet duidelijk wat leidt tot de beste resultaten en wat deze behandeling kost.

De geruchten van de overheveling ontstonden nadat Van Os via Twitter berichtte over verhalen binnen de zorgverzekeraarsbranche. Zij zouden liever zien dat de geestelijke gezondheidssector doorgeschoven moet worden naar de gemeenten. Reden hiertoe is dat de ggz in maart bekend maakte te stoppen met het delen van ROM-data aan de Stichting Benchmark GGZ (SGB), een kenniscentrum dat de zorg in de ggz wil verbeteren. Zonder deze data hebben zorgverzekeraars minder grip op de sector.

Door: Redactie Nationale Zorggids