Normal_pillen34

Als het aan GroenLinks en D66 ligt, moet de gemeente Amsterdam betere begeleiding rondom de hiv-preventiepil PrEP bieden. Nu is het middel slechts op doktersvoorschrift te krijgen en kost de pil zo’n 560 euro per maand. Omdat het middel in Thailand slechts 50 euro per maand kost, wijken steeds meer mensen uit naar het buitenland. Dit kan gevaarlijke consequenties hebben. Betere begeleiding moet deze risico’s verkleinen. Dit meldt Volkskrant.

PrEP zou volgens de politieke partijen vergoed moeten worden voor risicogroepen zoals homoseksuele mannen. De pil dient dagelijks genomen te worden en het kan de kans op hiv aanzienlijk verkleinen. Echter kan onjuist gebruik bij iemand die al hiv heeft opgelopen er juist voor zorgen dat het virus resistent wordt. Ook kan het leiden tot nierschade als iemand niet onder controle staat van een arts.

De gemeente Amsterdam zou daarom meer geld moeten vrijmaken voor het begeleiden van mensen die het middel gebruiken. De GGD zou hiervoor de beste plek zijn, omdat huisartsen niet altijd bekend zijn met PrEP, de bijwerkingen en welke waarden in het bloed regelmatig gecontroleerd moeten worden. GGD Amsterdam begeleidt op dit moment al een kleine groep homoseksuele mannen en transgenders voor een studie. Iedere drie maanden worden zij getest op soa’s, hepatitis C en hiv en worden hun nierfuncties onderzocht.

GroenLinks en D66 zien het liefste dat de begeleiding wordt uitgebreid zodat alle Amsterdammers op een veilige manier gebruik kunnen maken van de preventie-pil. Dit past volgens de partijen ook bij het karakter van de stad, die voorloopt in hiv-preventie. De plannen voor betere begeleiding kosten de GDD per jaar bijna 190.000 euro.

Door: Redactie Nationale Zorggids