Normal_leerlingenvervoer

Immuuntherapie zit niet in het basispakket. Daarom wordt het benodigde zittend ziekenvervoer ook niet vergoed. Patiënten die immuuntherapie ondergaan worden dusdanig suf dat het niet verantwoord is om zelf naar huis te rijden. Voor chemotherapie en bestraling wordt zittend ziekenvervoer vergoed. Dit houdt in dat het vervoer van deur tot deur wordt betaald door de zorgverzekeraar. Voor immuuntherapie geldt dit echter niet en daarom roept Radar consumenten op om VGZ hierop aan te spreken, zodat dit vervoer toch wordt vergoed. Dat meldt Radar. 

Radar doet deze oproep naar aanleiding van een specifieke situatie. Een man uit Midwolda (provincie Groningen) heeft niercelkanker met uitzaaiingen. Hij wordt hiervoor behandeld met immuuntherapie. Om de veertien dagen moet hij naar het Universitair Medisch Centrum Groningen (UCMG) voor een nieuwe sessie.

Volgens het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) kan immuuntherapie iemand even ziek maken als chemotherapie. Eén van de bijwerkingen is sufheid. Daarom is het verstandig om na de behandeling met zittend ziekenvervoer naar huis te worden gebracht. De zorgverzekeraar van de Groninger, VGZ, vergoedt deze vorm van vervoer niet, omdat immuuntherapie niet onder het basispakket valt. 

Pauline Evers, voorzitter van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) ziet het als de taak van de zorgverzekeraar om ervoor te zorgen dat de patient de reis van en naar de behandellocatie kan maken. Er zijn namelijk slechts een paar ziekenhuizen in Nederland die immunotherapiebehandelingen uitvoeren, met als reden dat de kwaliteit en veiligheid van de kankerbehandeling zo gewaarborgd blijft. Nu in deze specifieke zaak blijkt dat VGZ het zittend ziekenvervoer niet behandelt, heeft het NFK contact opgenomen met het Zorginstituut Nederland, VGZ, de Ombudsman en Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ). Ondertussen roept Radar consumenten op om VGZ aan te spreken op de regeling omtrent zitttend ziekenvervoer.