Normal_geld__berekening__rekenmachine__cijfers

Het verlies van de zorgverzekeraars vorig jaar was groot. In totaal hebben CZ, VGZ, Menzis en Achmea - de vier grootste zorgverzekeraars - een verlies geleden van honderden miljoenen euro’s. Dit staat in schril contrast met 2015, toen ze nog een totale winst van een half miljard euro wisten te behalen. NRC onderzocht de jaarcijfers van de vier zorgverzekeraars, zo meldt de krant.

NRC waarschuwt voor aanzienlijke premiestijgingen in de toekomst. Als het zo doorgaat kunnen zorgverzekeraar de premie namelijk niet meer laag houden met de inzet van reserves. De laatste paar jaar is hier fors gebruikt van gemaakt zodat de verzekerde niet te maken kreeg met een nóg hogere zorgpremie. Zo is er meer dan 3 miljard euro aan reserves gebruikt in 2015 en 2016.

Drie van de vier zorgverzekeraars hebben al gewaarschuwd voor hun leeglopende reserves. Alleen CZ lijkt nog genoeg solvabiliteit te hebben. Toch stegen de zorgpremies in 2015 en 2016 met enkele percentages. De premie voor 2017 spant echter de kroon met een gemiddelde stijging van 8 procent.  Bestuursvoorzitter Willem van Duin van Achmea vreest dat de zorgpremie in de toekomst wellicht stijgt met 20 euro per maand. Er komt een moment dat zorgverzekeraars hun polissen niet meer onder de zogenoemde kostprijs kunnen aanbieden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids