Logo_logo_nederlandse_zorgautoriteit_nza

Zorgverzekeraars hebben de informatie over hun inkoopbeleid tijdig gepubliceerd. Dit stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) die toezicht houdt op deze informatie. Voor 1 april moest het inkoopbeleid van alle verzekeraars gepubliceerd zijn, zodat zorgaanbieders duidelijkheid hebben voor de start van het inkoopproces. Dit meldt de NZa. 

Het inkoopbeleid is terug te vinden op de website van de zorgverzekeraars. De NZa controleert niet alleen of de informatie beschikbaar is, maar ook of deze aan de voorwaarden voldoet. Zo moet bijvoorbeeld de planning en de minimumeisen in het inkoopbeleid zijn opgenomen. Als de NZa fouten of onduidelijkheden aantreft in de publicatie, wordt de zorgverzekeraar verzocht de informatie aan te passen. De vereiste informatie is opgenomen in de regeling Transparantie zorginkoop Zvw (TH/NR-005).

Het doel van het publiceren van het inkoopbeleid is om meer openheid te creëren tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars. Hierin staat ook de procedure beschreven waar beide partijen zich aan moeten houden. De NZa controleert of dit ook daadwerkelijk gebeurt. Ook voert de zorgautoriteit gesprekken met andere spelers in de branche. Wie een overtreding opmerkt wat betreft de eisen van het inkoopbeleid, wordt verzocht deze te melden bij de NZa.

Door: Redactie Nationale Zorggids