Normal_depressie__verdrietig__meisje__vrouw

Patiënten die in 2009 een neurosimulator kregen tegen hun depressie, hebben opnieuw last van de ziekte. De neurosimulator zorgt ervoor dat een depressie verdwijnt of vermindert. Maar nu zijn de batterijen op en zorgverzekeraar Menzis wil geen vervanging vergoeden. Er is namelijk onvoldoende bewijs dat deze simulator werkt bij een depressie, aldus de zorgverzekeraar. Dat meldt Tubantia.

De batterij van de neurosimilator die onder de huid is geplaatst, is bij tien patiënten op. Een vervanging kost 18.000 euro en wordt niet vergoed. Patiënten die dankzij de zogenoemde ‘Nervus Vagus Stimulatie’ niet meer of minder depressief waren, hebben daarom nu weer klachten.

Zorgverzekeraar Menzis wil het apparaat niet vergoeden omdat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs is geleverd voor de werkzaamheid ervan. Hetzelfde apparaat wordt echter ook geplaatst bij mensen met epilepsie. Menzis vergoedt het apparaat voor hen wel, omdat er wel genoeg bewijs is voor het nut van het apparaat voor epileptische mensen.

Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) biedt de neurosimulator als enige ziekenhuis van Nederland aan aan mensen met een ernstige depressie. ZGT zegt op zoek te zijn naar een oplossing, maar die is nog niet voorhanden.

Door: Redactie Nationale Zorggids