Normal_leerlingenvervoer

Ruim twee weken na de oproep van Radar aan VGZ om zittend ziekenvervoer te vergoeden bij immuuntherapie, zit er al schot in de zaak. De Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ) gaat de zaak waarvoor Radar pleit onderzoeken. Dat meldt Radar. 

Radar deed de oproep naar aanleiding van een specifieke situatie. Een man uit Midwolda (provincie Groningen) heeft niercelkanker met uitzaaiingen. Hij wordt hiervoor behandeld met immuuntherapie. Om de veertien dagen moet hij naar het Universitair Medisch Centrum Groningen (UCMG) voor een nieuwe sessie.

Volgens het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) kan immuuntherapie iemand even ziek maken als chemotherapie. Eén van de bijwerkingen is sufheid. Daarom is het verstandig om na de behandeling met zittend ziekenvervoer naar huis te worden gebracht. De zorgverzekeraar van de Groninger, VGZ, vergoedt deze vorm van vervoer niet, omdat immuuntherapie niet onder het basispakket valt. 

Zorgverzekeraar Menzis blijkt verzekerden die immuuntherapie ondergaan een coulanceregeling te bieden, waardoor zij het zittend ziekenvervoer wel vergoed krijgen. Het gaat om enkele tientallen euro’s per behandeling. Bijna driehonderdduizend mensen lieten weten het niet eens te zijn met de gang van zaken bij VGZ. Hierom en omdat andere zorgverzekeraars wel coulance bieden, gaat SKGZ de situatie onderzoeken.

Door: Redactie Nationale Zorggids