Normal_virtual_reality

Door gebruik te maken van virtual reality (VR), kan de geestelijke gezondheidszorg (ggz) behandelingen beter en sneller uitvoeren. Het gebruik van VR-toepassingen wordt steeds vaker ingezet en kan onder andere patiënten met posttraumatische stressstoornis of angststoornissen ondersteunen. Dat meldt Skipr.

Virtual reality is een technologische ontwikkeling waarbij de patiënt een speciale bril op zet, waar levensechte beelden op afgespeeld worden. Zo kan iemand met een angststoornis bijvoorbeeld oefenen met situaties die hij of zij in het dagelijkse leven tegenkomt, omdat de beelden levensecht zijn. Volgens psychiater bij GGZ Delfland Martine van Bennekom is het ook voor behandelaars makkelijker om het gedrag van de patiënt in zo’n situatie te observeren.

De psychiater stelt bovendien dat het gebruik van VR-toepassingen de behandeling van iemand kan verbeteren en versnellen. Van Bennekom pleit dan ook voor meer gebruik van virtual reality in de behandelkamers van de ggz. GGZ Delfland wil de toepassingen de komende jaren zo breed mogelijk gaan gebruiken voor patiënten.

Om virtual reality een succes te laten worden, zou samenwerking met andere ggz-aanbieders, zorgverzekeraars en ontwikkelaars nodig zijn. “Zo kunnen we meer onderzoek doen naar nieuwe VR-omgevingen en behandelingen optimaliseren”, zo zegt Martine van Bennekom.

Door: Redactie Nationale Zorggids