Normal_factuur_rekening_betaling_betalen

Naar aanleiding van de berichtgeving over zorgverzekeraar CZ die verzekerden aanspoort om naar fouten in zorgnota’s te zoeken, roept Patiëntenfederatie Nederland iedereen op om ziekenhuisrekeningen goed te controleren. In 2016 vonden verzekerden van CZ namelijk voor 2,4 miljoen euro aan foutieve declaraties. Dat meldt Patiëntenfederatie Nederland. 

Bij CZ ging het in totaal om 9.200 foutieve nota’s. Deze werden door de zorgverzekeraar gecorrigeerd en het geld werd teruggevorderd bij de zorgverleners. Hoewel het nu vaak nog gaat om verzekerden die nog een eigen risico hebben die hun rekening controleren, wil CZ dat iedereen in de toekomst naar zijn rekening kijkt. Het gaat nu met name om ziekenhuisrekeningen die niet kloppen, waarbij het enkel om administratieve fouten gaat en niet om frauduleuze praktijken. 

“Wij weten dat patiënten graag meehelpen om fouten op te sporen. En dit zijn onnodige zorgkosten die zo zijn terugverdiend. Bovendien kan het voor patiënten ook geld schelen. Bijvoorbeeld wanneer de ziekenhuisrekening het hele eigen risico opslurpt”, aldus de federatie die ook een oproep doet aan ziekenhuizen en zorgverleners. Zij zouden rekeningen namelijk overzichtelijker en toegankelijker moeten maken voor de patiënt. 

Door: Redactie Nationale Zorggids