Normal_zwitserland

Na meerdere malen een verzoek te hebben ingediend bij zorgverzekeraar VGZ krijgt een astmapatiënte toch een speciale behandeling in een Zwitserse astmakliniek vergoed. Onlangs stonden de vrouw en de verzekeraar voor de voorzieningenrechter. Dat meldt de Gelderlander.

Zware astmapatiënten zoeken toevlucht naar de astmakliniek in Zwitserland wegens de schone lucht daar. Zorgverzekeraars staan hier echter steeds minder voor open en draaien de geldkraan hiervoor dicht. VGZ nog niet. “Maar de criteria om daarvoor in aanmerking te komen zijn bijzonder stringent. Aan die criteria voldeed mevrouw een jaar geleden niet. Daarom wezen we het verzoek af”, aldus een woordvoerder van de zorgverzekeraar.

De vrouw bleek echter dusdanig last te hebben van haar astma, dat een bezoek aan de kliniek medisch noodzakelijk was. De longarts van de vrouw had dit eerder al bevestigd in een brief. Kort voordat de voorzieningenrechter een besluit wilde nemen, stuurde hij de betrokken partijen de gang op voor een overleg. VGZ besloot op dat moment toch te willen betalen voor de behandeling. Een uitspraak was daarom niet nodig. 

Door: Redactie Nationale Zorggids