Normal_prep_hiv-preventie

Demissionair minister Schippers van Volksgezondheid zou niet langer meer moeten wachten op het advies van de Gezondheidsraad over opname van het hiv-preventiemiddel PrEP in het basispakket, vindt het Aidsfonds. Dit advies wordt namelijk pas verwacht in 2018. Maar tegen die tijd zijn er weer honderden hiv-infecties bij gekomen. PrEP wordt nu nog niet vergoed en kost zeshonderd euro per maand. Dat meldt NOS.

“Het advies verwachten we niet eerder dan 2018. Als het dan nog geïnstitutionaliseerd moet worden, wordt het pas in 2019 beschikbaar. Dat zijn weer vijfhonderd nieuwe infecties. Dat vind ik echt verschrikkelijk”, zegt Louise van Deth van het Aidsfonds.

Er is veel vraag naar PrEP, weet het Aidsfonds van artsen en verpleegkundigen. Maar mensen zijn van mening dat hiv ook op een ander manier te voorkomen is, waardoor de vergoeding van PrEP niet zomaar wordt goedgekeurd. Tevens wordt er gevreesd dat er straks helemaal geen voorbehoedsmiddelen meer gebruikt worden, omdat het hiv-preventiemiddel dan toch voor iedereen toegankelijk is.

Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) wordt PrEP nu wel eens vanuit landen als Thailand en Zuid-Afrika naar Nederland gehaald. Een stuk goedkoper, omdat het daar niet gepatenteerd is. Gevaarlijk, vindt de inspectie, en raadt het iedereen af om geneesmiddelen buiten de Europese Unie in te slaan.

Door: Redactie Nationale Zorggids