Normal_geld__portemonnee__muntgeld

Wie nieuwe klant is bij BrabantZorg en wijkverpleging heeft aangevraagd, moet daarvoor mogelijk eerst de rekening zelf voorschieten. Door een conflict tussen de zorgaanbieder en zorgverzekeraar VGZ lopen de problemen rondom het budget voor wijkverpleging steeds verder op. Cliënten dreigen nu de dupe te worden door het bedrag uit eigen zak te moeten betalen en dit pas daarna te declareren bij VGZ. Dit meldt Skipr. 

De nieuwe klanten zouden negatieve gevolgen kunnen ondervinden door het conflict tussen beide partijen. Als zij het geld eerst zelf voorschieten, bestaat er een kans dat zij hun geld kwijt zijn. VGZ betaalt, afhankelijk van de polis, maar een gedeelte van de kosten. Bovendien gaan cliënten er van uit dat wanneer zorg wordt geleverd vanuit een gecontracteerde zorgaanbieder, deze volledig vergoed wordt. “De klant komt helaas bedrogen uit. De contractering tussen zorgaanbieder en zorgverzekeraar geeft de klant dus geen zekerheid”, zegt Thecla Bos van de Centrale Cliëntenraad van BrabantZorg.

Al langer stellen zorgaanbieders dat het budget voor wijkverpleging niet toereikend is voor de grootte en complexiteit van de doelgroep. Zorgverzekeraars zouden geen kostendekkende tarieven bieden. Echter zegt VGZ dat het budgetplafond juist met 20 procent verhoogd is toen bleek dat steeds meer mensen gebruik maken van wijkverpleging. “Uiteindelijk zijn we bij een derde van de aanbieders van wijkverpleging op een hoger bedrag uitgekomen, een bedrag van in totaal 20 miljoen euro”, zegt woordvoerder Jaap de Bruijn van VGZ.

De problemen zouden volgens De Bruijn liggen aan de starre houding van BrabantZorg. De zorgaanbieder zou volgens VGZ niet kunnen voldoen aan de zorggarantie, waardoor de zorgverzekeraar zich genoodzaakt zag om het budget te verlagen. “We hebben onze klanten hier vooraf voor gewaarschuwd.” De zorgverzekeraar haalt de zorg ergens anders vandaag, waar wel voldaan wordt aan de zorggarantie.

Door: Redactie Nationale Media