Normal_pillen_medicatie_medicijnen

Door de ontwikkeling van een speciaal apparaat zijn apothekers in de toekomst mogelijk in staat om zelf biologische geneesmiddelen te maken. Deze moeten nu nog ingekocht worden bij de fabrikant, die vaak zeer hoge prijzen rekent voor de middelen. Apotheken zijn vooralsnog niet in staat om deze middelen te maken omdat ze biologisch materiaal bevatten zoals enzymen en eiwitten. Zorgverzekeraars betalen mee aan de ontwikkeling van de zogenoemde Bionexpresso. Dit meldt NOS.

De ontwikkeling is vooral positief voor patiënten met een zeldzame ziekte. Mogelijk kan hun eigen apotheek straks dezelfde medicijnen maken die nu nog tonnen per jaar, per patiënt kosten. Volgens initiatiefnemer Huub Schellekes zal het biologische materiaal per cassette naar de apotheek worden gebracht om daar vervolgens bereid te worden. Men gaat daarbij terug naar hoe medicijnen vroeger bereid werden, zonder fabrikanten en hoge prijzen.

Het medicijn kan met de Bionexpresso op maat gemaakt worden voor de betreffende patiënt. Het dure en lange proces van markttoelating is daarbij niet nodig. Dat maakt het middel vele malen goedkoper dan de medicijnen die fabrikanten verkopen. Ook gelden patenten niet op nieuwe geneesmiddelen die de apotheker zelf maakt volgens recept van de huisarts. Hierdoor kunnen dure medicijnen mogelijk veel goedkoper worden gemaakt.

Volgens Adam Cohen, hoogleraar klinische farmacologie, kleven er wel wat nadelen aan het plan van Schellekes. “Biologische medicijnen in een cassette, in een automaat. Hoe houd je die stoffen zuiver en werkend?” Hij moet eerst nog zien of het vervoeren van biologisch materiaal per cassette wel mogelijk is. Toch blijft initiatiefnemer Schellekes positief over het apparaat dat naar verwachting over drie tot vier jaar door apothekers gebruikt kan worden. “We gaan dit apparaat eerst gebruiken voor het maken van biologische medicijnen, dat is de eis van zorgverzekeraars. Maar in principe kun je met het apparaat alle medicijnen mengen.”

Door: Redactie Nationale Zorggids