Normal_diabetes_prikken_spuit_insuline

Twee groepen diabetespatiënten kunnen voortaan ook gebruikmaken van Real Time Continue Glucose Monitoring (RTCGM). Hiermee is het mogelijk om continu de bloedsuikerwaarden te meten. RTCGM valt voortaan onder het basispakket voor vrouwen met diabetes die zwanger willen worden en voor personen met diabetes type 1, die kampen met herhaalde ernstige hypoglykemiën. Voor een aantal andere specifieke diabetesgroepen gold dit al. Dat meldt het Zorginstituut Nederland. 

Het advies om de RTCGM voor deze groepen deel te laten uitmaken van het basispakket is afkomstig van de Rondetafel Diabeteszorg en opgevolgd door Zorgverzekeraars Nederland (ZN), die dit hiermee adviseren aan de individuele zorgverzekeraars.

Voor vrouwen met diabetes is optimale regulatie van de glucose van belang vanaf het moment van de conceptie. De betreffende vrouwen kunnen voortaan gebruik maken van de RTCGM. Met deze methode wordt het glucosegehalte permanent in de gaten gehouden en kan direct op schommelingen worden gereageerd. In Nederland gaat het om zo’n 65 vrouwen per jaar die hier voor in aanmerking komen en belangstelling hebben.

De andere groep die baat heeft bij dit besluit zijn mensen met diabetes type 1, die kampen met herhaalde ernstige hypoglykemiën en/of ongevoeligheid om hypoglykemie waar te nemen. Dit gaat in totaal om zo’n 1400 mensen in Nederland.

Bij Real Time Continue Glucose Monitoring wordt iemands bloedglucosewaarde 24 uur per dag en om de 5 minuten gemeten. Dat geeft permanent een goed inzicht in het verloop. Meten gebeurt door een glucosesensor: een flexibel naaldje dat net onder de huid is geplaatst. 

Door: Redactie Nationale Zorggids