Normal_hamer__stethoscoop__medisch_tuchtcollege

Het tuchtcollege in Zwolle gaat een huisarts, die wordt verdacht van grootschalige fraude, uit het BIG-register schrappen. Dit is de zwaarste straf die een arts opgelegd kan krijgen. Volgens zeven verschillende zorgverzekeraars waren er onjuistheden in zijn declaraties en administratie. Dat meldt NU.nl.

De verzekeraars deden onderzoek naar de huisarts, waaruit bleek dat hij declareerde voor te veel en te lange consulten. Ook de data op facturen bleken niet te kloppen, hadden tientallen patiënten niet de zorg ontvangen zoals dat gedeclareerd werd en de man declareerde bepaalde handelingen bovendien ten onrechte. De arts kreeg in 2015 al een boete van een ton, om dezelfde redenen.

In 2016 ging de huisarts zelf over tot aangifte. Hij zei namelijk dat zijn voormalig assistent geld had verduisterd en hem oplichtte. Uit een verklaring van de assistent blijkt echter dat deze alles deed in samenspraak met de arts.

Hoewel de huisarts diverse aantijgingen ontkent, is het tuchtcollege overtuigd van zijn schuld. Zo stelt het college dat hij gedurende een langere periode op grootschalig niveau bewust onjuist declareerde. Vanwege de ernst van de zaak wil het tuchtcollege de huisarts uit het BIG-register schrappen. Dit betekent dat hij niet meer aan het werk mag als arts. 

Door: Redactie Nationale Zorggids