Normal_edith_schippers_vws

Het nieuwe medicijn Orkambi wordt momenteel niet vergoed vanuit het basispakket. Eind mei staakten Nederland en België de prijsonderhandelingen hierover met de fabrikant. Toch pakt demissionair minister Schippers van Volksgezondheid de gesprekken weer op. Ze wil namelijk weten of er nieuwe onderhandelingen kunnen plaatsvinden. Dat meldt Skipr.

Orkambi is een geneesmiddel dat wordt gebruikt voor cystische fibrose (CF), ofwel taaislijmziekte. Het gaat om een specifieke groep mensen met CF die baat hebben bij het medicijn. In Nederland kampen ongeveer 750 patiënten hiermee. Het Zorginstituut adviseerde het ministerie van Volksgezondheid onlangs om het middel niet op te nemen in het pakket, omdat het niet kosteneffectief is. De daaropvolgende onderhandelingen zijn onlangs beëindigd, omdat een aanvaardbare prijs niet mogelijk bleek.

Toen Schippers vorige maand in de Kamer aangaf dat Orkambi voorlopig niet vergoed zou worden, kwam er veel weerstand. Volgens het Zorginstituut is het medicijn echter pas kosteneffectief als er 80 procent van de prijs afgaat. Of er nieuwe onderhandelingen zullen plaatsvinden is nog de vraag. Dit laat Schippers afhangen van de houding van de fabrikant. “Ik ben echter zeker bereid een nieuw en serieus voorstel van de fabrikant opnieuw in overweging te nemen.”

Door: Redactie Nationale Zorggids