Logo_logo_eno

Op 13 juni 2017 stelde de ledenraad van Eno de jaarcijfers van 2016 vast. Eno sluit 2016 af met een positief resultaat van 17 miljoen euro. Dat meldt zorgverzekeraar Eno.  

Directeur Elout Hooiveld: “We hadden in 2015 te maken met een bijzonder jaar, dat eindigde in een negatief resultaat. We namen daarom maatregelen voor 2016 die leidden tot een daling van de zorgkosten.” De zorgverzekeraar had bovendien een aantal meevallers in de geestelijke gezondheidszorg, én ontving het een vergoeding van een ict-leverancier in verband met een stopgezet project.

Ook Hooiveld voorziet in de toekomst een hoge zogpremie, waardoor de betaalbaarheid van de zorg onder druk komt te staan. "Dit is een heel lastige discussie. De meeste verzekerden hebben het idee dat zij nu al teveel betalen. Als je alleen naar het geld kijkt, begrijp ik dat heel goed, want je praat bij een gezin met kinderen boven de 18 al snel over 500 tot 700 euro per maand. Toch is het jammer dat de focus vaak zo eenzijdig en bovendien negatief is. Waarom mopperen we alleen maar over die kosten, en juichen we niet om wat we ervoor terugkrijgen?” Hooiveld noemt het Nederlands zorgstelsel fantastisch. De huisarts is voor iedereen toegankelijk, evenals het ziekenhuis. Wie een zorgverzekering nodig heeft, krijgt dat ook.

“Niemand hoeft zich zorgen te maken dat hij de zorg niet kan betalen. Vergelijk dat eens met Amerika, of een ander land. Dan huiver je van wat je tegenkomt en pas daarna waardeer je hoe wij het hier geregeld hebben.”

Door: Redactie Nationale Zorggids