Normal_zwanger_zwangerschap_1

Zorgverzekeraars, diverse politieke partijen én de belangrijkste pakketadviseur van demissionair minister Schippers van Volksgezondheid willen dat zij de eigen bijdrage voor een ziekenhuisbevalling afschaft. De huidige eigen bijdrage voor een bevalling in het ziekenhuis zonder medische indicatie staat op 431,31 euro. Hoewel het mogelijk is om hiervoor een aanvullende verzekering af te sluiten, pleiten de partijen voor afschaffing ervan. Schippers is hier tot nu toe niet op ingegaan. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

De Tweede Kamer praat vandaag over de eigen bijdrage voor een poliklinische bevalling. Diverse partijen, waaronder de PvdA en SP, hebben al eerder van zich laten horen over dit onderwerp en vinden dat de eigen bijdrage niet bij het Nederlands zorgstelsel past.

“Iedereen moet gebruik kunnen maken van kraamzorg. Het moet niet van de dikte van je portemonnee afhangen of een moeder en kind goede begeleiding kunnen krijgen. Juist de meest kwetsbare gezinnen worden hierdoor uitgesloten van goede begeleiding. Begeleiding die de veiligheid van baby en moeder garandeert”, zegt SP-Kamerlid Nine Kooiman.

Het is nog maar de vraag of Schippers het basispakket in haar tijd als demissionair minister nog aanpast. Hierover volgt wellicht meer later deze middag na het Kamerdebat over zwangerschap en geboorte. 

Door: Redactie Nationale Zorggids