Normal_geld__portemonnee__muntgeld

Als het aan de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) ligt, maakt de Belastingdienst de zorgtoeslag in de toekomst direct over naar de zorgverzekeraar. Dit staat in maandag gepubliceerd advies over het toeslagensysteem van de Belastingdienst. Deze is volgens de RVS te ingewikkeld, waardoor een groeiende groep Nederlanders een grotere kans op schulden heeft. Dat melden Skipr en de Volkskrant. 

Schulden ontstaan vaak door een samenspel van factoren, zoals een laag of onzeker inkomen, weinig financiële vaardigheden en een beperkt (sociaal) netwerk. Schulden hebben een negatief effect op de gezondheid van mensen. Maar ook andersom geldt: door ziekte kunnen schulden ontstaan. Daarom roept de RVS op om het toeslagensysteem versimpelen.

De huurtoeslag kan meteen naar de woningcorporatie en de zorgtoeslag direct naar de zorgverzekeraar. Zo hoeven mensen met inkomensondersteuning met minder regelingen rekening te houden. Mensen zouden bovendien toegang moeten hebben tot financiële hulp en advies. Gemeenten bieden dit al aan, maar weinig mensen zijn hiermee bekend. Tot slot denkt de RVS dat een landelijk incassobureau mensen met schulden beter beschermt. “Bovendien zijn schuldproblemen eerder zichtbaar, omdat problematische schulden op één plek terechtkomen”, aldus Pauline Meurs, voorzitter van RVS. 

Door: Redactie Nationale Zorggids