Normal_geld_rekenmachine

Ook De Friesland Zorgverzekeraar was vorig jaar verlieslijdend. De zorgverzekeraar leed in 2016 een verlies van 53,7 miljoen euro. FBTO Zorg, onderdeel van de divisie de Friesland, had hierin het grootste aandeel. Dat meldt De Friesland. 

De Friesland wijt het verlies op de basisverzekering met name aan de nieuwe inzichten in de schadelast. Deels een oorzaak van een correctie die met terugwerkende kracht is doorgevoerd. Ook schatte de zorgverzekeraar het hoge gebruik van medisch specialistische en geestelijke gezondheidszorg (ggz) verkeerd in. De Friesland heeft namelijk relatief veel jonge klanten, die normaal gesproken niet veel zorg gebruiken. Maar vorig jaar bleken veel verzekerden bijvoorbeeld een baby te moeten laten opnemen op de intensive care.

Net als andere zorgverzekeraars, ziet ook De Friesland dat de betaalbaarheid van de zorg onder druk komt te staan. De zorgkosten blijven stijgen en tegelijkertijd proberen zorgverzekeraars de zorgpremie betaalbaar te houden.

“Nu als is de hoogte van die premie voor steeds meer burgers een probleem. We zijn daarom in goed  gesprek met zorgaanbieders om meer en beter samen te werken en de kosten niet verder te laten stijgen. Daarnaast zet De Friesland zich de komende jaren actief in op vitaliteit en preventie om ook zo – op termijn – gezonde burgers en dus minder zorgkosten te bewerkstelligen”, aldus bestuursvoorzitter Bert van der Hoek.

Door: Redactie Nationale Zorggids