Normal_geld_rekenmachine

De recherche Zorgfraude van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft maandag een 45-jarige fysiotherapeut uit Drenthe aangehouden op verdenking van valsheid in geschrifte en oplichting. Het vermoeden is dat zij bij zorgverzekeraars bewust te hoge declaraties indiende voor behandelingen van haar patiënten. Dit meldt Inspectie SZW.

Het vermoeden is dat de fysiotherapeut in overleg met de praktijkmanager behandelingen declareerde die in werkelijkheid helemaal niet of op een andere – goedkopere wijze - hadden plaatsgevonden. Het gaat bijvoorbeeld om declaraties van weekendbehandelingen of behandelingen thuis bij de cliënt. Ook de praktijkmanager van de fysiotherapiepraktijk in de provincie Drenthe is gisteren gehoord als verdachte.

Het is niet de eerste keer dat het Zorgfraudeteam van de Inspectie SZW mogelijk gesjoemel met zorgdeclaraties tegenkomt. De ontdekking van deze vermoedelijke fraude is mede te danken aan de oplettendheid van de cliënten van de betreffende fysiotherapiepraktijk. Zij zagen dat er verkeerde declaraties waren ingediend bij hun zorgverzekeraar en wezen de verzekeraar daar op. Een van die zorgverzekeraars heeft hiervan melding gedaan bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Daarna is het Zorgfraudeteam ingeschakeld.

Declaraties van behandelingen in de zorg gaan vaak rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. Patiënten kunnen via de websites van hun zorgverzekeraar zelf de declaraties van hun zorgaanbieders bekijken. Door die te controleren en eventuele fouten te melden bij de zorgverzekeraar kan mogelijke fraude door zorgaanbieders worden ontdekt. Het is belangrijk dat geld dat bestemd is voor zorg, ook aan zorg besteed wordt. Fraude met zorggeld kan het zorgstelsel ondermijnen. Daarom treden overheid en ketenpartners hier krachtig tegen op.

Door: Redactie Nationale Zorggids