Logo_iptiq_logo

De nieuwe verzekeraar IptiQ, een dochter van het Zwitserse Swiss Re, wordt vanaf volgend jaar risicodrager van drie verzekeringen die nu nog onder VGZ vallen. Het is hiermee de eerste nieuwe speler sinds de Zorgverzekeringswet in 2006 in werking trad. In Nederland is het zeer moeilijk om als nieuwe zorgverzekeraar te starten, wat onder meer te maken heeft met strenge kapitaaleisen, politieke inmenging en het verbod op winstuitkering. Dit meldt Financieel Dagblad.

IptiQ wordt vanaf volgend jaar risicodrager van de verzekeringen Promovendum, National Academic en Besured worden. Het gaat om al bestaande verzekeringen waar VGZ nu nog risicodrager van is. Het contract dat op 1 januari 2018 afloopt, werd niet verlengd door VGZ. Dit levert de zorgverzekeraar een kostenbesparing in de bedrijfsvoering op.

Er zal geen nieuwe zorgverzekering worden gelanceerd door IptiQ. Hiermee komt nog geen einde aan het gebrek aan concurrentie onder zorgverzekeraars in Nederland. De Zorgverzekeringswet zou er juist voor moeten zorgen dat de prijs van premies zou dalen, maar tot op heden is daar nog geen sprake van.

Al eerder probeerden twee partijen een nieuwe zorgverzekering te lanceren in Nederland. In 2014 moest Anno12 na vier jaar van voorbereidingen toch besluiten om de poging te staken. Er waren problemen om aan de kapitaaleisen te voldoen. Ook waren de premies hoog omdat er niet genoeg reserves waren om de prijs van de premies te drukken. Ook de zorgverzekering van Buurtzorg-oprichter Jos de Blok komt nog niet van de grond. De man moest zijn plannen uitstellen zodat hij meer tijd heeft om te onderhandelen met toezichthouders, ministeries en zorgaanbieders.

Door: Redactie Nationale Zorggids