Logo_logo_nederlandse_zorgautoriteit_nza

De regelgeving binnen de palliatieve zorg is niet altijd even duidelijk voor zorgaanbieders. Daarom presenteert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een informatiekaart. Op deze kaart staat informatie over de bekostiging van palliatieve zorg. Het doel is om zorgaanbieders duidelijk te maken wat er mogelijk is op het gebied van deze vorm van zorg. Ook publiceert de NZa zeven verbeterpunten voor zorgverleners, zodat de samenwerking verbetert en er vaker zorg op maat geleverd wordt. Dat meldt de Zorgautoriteit. 

Ziekenhuizen, verpleeghuizen en instellingen die eerstelijns palliatieve zorg verlenen bieden deze zorg aan vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de Wet langdurige zorg (Wlz). Hiermee willen zorgverleners zoveel mogelijk tegemoet komen aan de wensen en behoeftes van de patient, die zelf kiest waar hij wil sterven. De verschillende vormen van palliatieve zorg zouden beter op elkaar afgestemd moeten worden, vindt de NZa. Daarom gaat deze samen met de aanbieders om de tafel zitten, met als voornaamste doel ervoor zorgen de patienten weten waar ze kunnen aankloppen.

De NZa heeft zeven verbeterpunten opgesteld om de bekostiging van de palliatieve zorg te verbeteren. Niet alleen moet de bekostiging makkelijker worden, ook moet regionale samenwerking gestimuleerd worden en is het aan te raden om een betere aansluiting te vinden met het kwaliteitskader palliatieve zorg. De Zorgautoriteit gaat de wet- en regelgeving hier en daar aanpassen zodat zorgverleners minder administratieve lastendruk voelen en er meer ruimte is voor maatwerk, ook in de ggz en gehandicaptenzorg.

Door: Redactie Nationale Zorggids