Normal_edith_schippers_vws

Demissionair minister Schippers van Volksgezondheid en ggz-partijen hebben verregaande afspraken gemaakt om de wachtlijsten aan te pakken. Door een betere verdeling van de behandelcapaciteit komt er meer ruimte om op tijd psychische zorg aan patiënten met zware problematiek te verlenen. De inzet van e-health wordt stevig uitgebreid. De afstemming en samenwerking tussen de vele verschillende aanbieders en financiers van psychische zorg wordt beter. De ambulante zorg in de buurt wordt versneld opgebouwd. Dat meldt Rijksoverheid. 

Partijen spreken af om zich volledig in te zetten om de wachttijden binnen een jaar binnen de eerder afgesproken ‘Treeknormen’ te krijgen. Schippers heeft de Tweede Kamer vandaag geïnformeerd over de afspraken.
 
De afspraken zijn gemaakt door het ministerie, GGZ-Nederland, Zorgverzekeraars Nederland, Nederlands Instituut van Psychologen, Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland, Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen en Psychotherapeuten, MIND, Federatie van psychologen, psychotherapeuten en pedagogen en Platform Meer GGZ.

Het gaat om complexe problematiek met meerdere oorzaken. De beschikbaarheid van geld is overigens niet het probleem, de sector heeft een macro-onderschrijding van 288 miljoen. Schippers heeft besloten dat dit bedrag beschikbaar blijft voor de sector om de afspraken te realiseren. De eerste resultaten moeten al voor Kerst 2017 zichtbaar zijn; binnen een jaar (vóór 1 juli 2018) moet de problematiek opgelost zijn.

De Nederlandse Zorgautoriteit gaat alle acties nauwgezet monitoren, waarbij zij ook haar eigen aanpak wachttijden betrekt. De NZa zal twee keer per jaar - de eerste keer eind 2017, de tweede keer voor de zomer van 2018 - bij de minister een voortgangsrapportage aanleveren.

Door: Redactie Nationale Zorggids