Normal_geld34

Coöperatie Goede Gieren adviseert demissionair minister Schippers van Volksgezondheid om mensen die onder bewind staan niet langer als wanbetaler van de zorgpremie te zien. De boete die wanbetalers krijgen hoeven zij dan niet te betalen en zo kan hun schuld uiteindelijk worden kwijtgescholden. Dat meldt BN de Stem.

Wanbetalers moeten maandelijks 134 euro betalen voor hun openstaande schuld op de zorgpremie. Dit geld wordt van hun loon of uitkering ingehouden. Ruim 250.000 Nederlanders staan op dit moment bij het CAK aangemerkt als wanbetaler. Bij wanbetalers die gewoonweg niet willen betalen is een boete verstandig, maar wie de premie door grote financiële problemen niet kan betalen heeft er niets aan, stelt de Coöperatie.

Er zijn jaarlijks zo’n 40.000 mensen die onder bewind staan. Voor hen zou een andere regeling getroffen moeten worden. Als zij niet meer geregistreerd staan als wanbetaler, hebben ze minder moeite met het afbetalen van hun schulden. Op dit moment kunnen alleen bijstandsgerechtigden hierop aanspraak maken. De gemeente waarin zij wonen houdt drie jaar lang geld in en betaalt de zorgverzekeraar rechtstreeks. Na drie jaar wordt hun openstaande schuld kwijtgescholden. Het uiteindelijke doel is om meer mensen blijvend uit de schulden te helpen, zegt voormalig PvdA-wethouder Pieter Hilhorst, initiatiefnemer van de Goede Gieren. Een reactie op het adviesrapport laat Schippers over aan haar opvolger.