Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank2

Surinaamse zorgaanbieder Cleofa heeft een rechtszaak tegen zorgverzekeraar Zilveren Kruis verloren. De zorgaanbieder heeft geen contract met Zilveren Kruis, maar wil wel rechtstreeks kunnen declareren. Tijdens de rechtszaak gaf de zorgverzekeraars zijn vermoedens van fraude aan en wil daarom geen betaalovereenkomst sluiten. De rechter gaf de verzekeraar op alle punten gelijk. Dat meldt Zorgvisie. 

Zilveren Kruis hanteert een cessieverbod in haar polisvoorwaarden. Dit houdt in dat deze het verzekerden niet toestaat om hun vorderingen op de zorgverzekeraar over te dragen aan de leverende zorgaanbieder. Het verbod zorgt ervoor dat Cleofa niet rechtstreeks kan declareren bij Zilveren Kruis, tenzij beide partijen een overeenkomst hiervoor hebben afgesloten. Een cessieverbod zorgt er bovendien voor dat verzekerden hun facturen zelf in de gaten moeten houden.

Cleofa wilde dat Zilveren Kruis een uitzondering maakte op het cessieverbod en probeerde dat voor elkaar te krijgen door een rechter in te schakelen. Deze oordeelde echter dat Cleofa geen recht heeft op aanpassing van de polisvoorwaarden. Zilveren Kruis staat in zijn recht om een contract met de zorgaanbieder te weigeren , vindt de rechter.

Zilveren Kruis wijst erop dat Cleofa onrechtmatige declaraties had verstuurd. Iets waar de zorgaanbieder naar eigen zeggen geen idee van had. De rechtbank oordeelt echter anders en zegt dat Cleofa voldoende tijd had om aan te tonen dat de declaraties wel rechtmatig waren. 

Door: Redactie Nationale Zorggids