Normal_fysio_fysiotheraphie_fysiotherapeut_therapeut

Bijna de helft van de patiënten die gebruik maken van fysio- of oefentherapie geven aan niet genoeg geïnformeerd te worden voorafgaand aan de behandeling. Onderzoek van de Patiëntenfederatie Nederland toont aan dat er veel onduidelijkheid heerst over het aantal behandelingen die gegeven moeten worden, de kosten hiervan en welke resultaten verwacht mogen worden. Dit meldt Skipr. 

Wie gebruik maakt van de diensten van een fysio- of oefentherapeut, wil vaak vooraf weten hoe lang het behandeltraject gaat duren en welke resultaten verwacht mogen worden. De patiënt kan zich dan instellen op het verloop van de behandelingen. “Dat is niet in alle gevallen exact te voorspellen omdat het vaak gaat om maatwerk”, stelt Dianda Veldman, directeur van Patiëntenfederatie Nederland. Echter is het volgens haar wel belangrijk dat de patiënt goed geïnformeerd wordt over de verwachtingen.

De bijna 8.000 deelnemers aan het onderzoek hadden een gemiddelde leeftijd van 61 jaar en van hen had 84 procent één of meerdere chronische aandoeningen. Hoewel zij de zorg van de fysiotherapie over het algemeen een 8,5 geven, zijn er wel een aantal thema’s waar verbetering wenselijk is. Zo zegt 15 procent van de ondervraagden dat de therapeut weinig tot geen betrokkenheid toonde bij het behandelproces. Ook zouden mensen meer inspraak willen hebben op de behandelingen.

Volgens de federatie is het goed om richtlijnen op te zetten om de kwaliteit van fysiotherapie te verbeteren. Dit zou een taak zijn voor zorgverzekeraars en therapeuten. “Voor de korte termijn roepen wij beide partijen op om hun informatievoorziening op orde te brengen.”

Door: Redactie Nationale Zorggids