Normal_geld_rekenmachine

Inwoners van Emmen met een laag inkomen kunnen vanaf 2018 geen beroep meer doen op de collectieve zorgverzekering via de gemeente. Het zou voor zowel de inwoners als de gemeente te duur worden en daarom is gekozen voor een goedkoper alternatief; Poliswijzer.nl. Chronisch zieken en gehandicapten kunnen wel een beroep blijven doen op financiële ondersteuning voor hun hoge zorgkosten. Dit meldt Emmen.nu. 

Collectiviteitsverzekeringen via de gemeente zijn een veelgebruikte manier om mensen met een laag inkomen te laten genieten van een uitgebreide zorgverzekering met korting. Mensen met een hoge zorgvraag maken over het algemeen het meeste gebruik van de regeling. Meer dan de helft van de mensen sluit deze zorgverzekering af, zodat bijvoorbeeld gunstigere vergoedingen voor fysiotherapie gelden of een lager eigen risico. De gemeente Emmen schrapt deze collectiviteitsverzekering maar blijft wel bijzondere bijstand verlenen voor bepaalde medische kosten. Ook de ondersteuning voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)-voorzieningen blijft in 2018 bestaan.

Hoewel de collectiviteitsverzekering gunstig uit kan pakken voor mensen met een chronische ziekte of handicap, is het over het algemeen een hogere premie dan de meeste zorgverzekeringen. De gemeente Emmen ziet nu meer perspectief in Poliswijzer.nl, dat vanaf november online zal gaan. Hiermee kunnen inwoners hun zorgbehoefte invullen en zien zij via een vergelijkingsoverzicht welke zorgverzekering het beste aansluit bij hun persoonlijke zorgbehoefte. De maatschappelijke werkers in de wijken moeten de inwoners daarbij  helpen.

Er worden al langer kritische vragen gesteld over de collectiviteitsverzekeringen via gemeenten. Iedere gemeente beslist zelf hoeveel zij zelf van de premie betalen. Gemiddeld betaalt de gemeente iedere maand 40 euro per persoon aan premie maar de mensen moeten vaak ook nog een deel zelf betalen. De PvdA-fractie in Almere vroeg zich afgelopen december af waarom minima met een collectiviteitsverzekering per jaar bijna 200 euro meer premie betalen. “Bij een zorgverzekering voor minima moet je de kosten zo laag mogelijk houden”, zei fractievoorzitter Jerzy Soetekouw tegen RTL Nieuws.

Door: Redactie Nationale Zorggids