Normal_stethoscoop__computer__toetsenbord__informatie__medisch

Zorgverzekeraars Nederland laat weten blij te zijn met de uitspraak van de voorzieningenrechter en dat Stichting Benchmark GGZ (SBG) mag doorgaan met het verzamelen ven verwerken van gegevens van ggz-patienten. Ook mag het de uitkomsten hiervan (onherleidbaar) doorsturen naar zorgverzekeraars. Dat meldt ZN.

“Privacy is een groot goed. Prima als dat bij twijfel wordt getoetst door de rechter. Met deze gerechtelijke uitspraak is er duidelijkheid voor iedereen en kan SBG door met haar werk. Om de zorg in de ggz te kunnen blijven verbeteren, is het meten van kwaliteit van groot belang”, zegt Maarten Hoek, zorgdirecteur bij ZN.

De SBG verzamelt gegevens over de patiënt en de behandeling door psychiaters en psychologen binnen de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Het verzamelen van de gegevens is onderdeel van een akkoord tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars. De gegevens zouden gebruikt worden om de prestaties van behandelaars te vergelijken. De gegevens die SBG ontvangt zijn zeer gevoelige gegevens zoals een diagnose voor alcoholverslaving, erectiestoornis of pedofilie, maar ook antwoorden op zeer intieme vragen zoals of iemand zelfmoordneigingen heeft. De vragenlijsten die ggz-patiënten invullen worden zo verwerkt dat de SBG deze niet meer kunnen koppelen aan een patiënt.

Ggz-instellingen kunnen dankzij de uitspraak weer verder met het aanleveren van ROM-gegevens aan de SBG. Stop Benchmark ROM, het initiatief dat het kort geding aanspande, beraadt zich op eventuele vervolgstappen.

Door: Redactie Nationale Zorggids