Normal_geld_medicijnen_medicatie

Farmaceutische bedrijven verwachten de komende tijd meer winst te maken. Medicijnen worden almaar duurder, maar een echte oplossing om dit tegen te houden is er niet. Het Financieele Dagblad heeft enkele kleine initiatieven op een rij gezet die bijdragen aan het in toom houden van de kosten van nieuwe dure medicijnen. Dit meldt het Financieele Dagblad.

Nederland kent enkele initiatieven die er voor kunnen zorgen dat kosten voor nieuwe medicijnen niet geheel uit de hand lopen. Eén initiatief is het voorschrijven van een lagere dosering, afkomstig van het Radboudumc. Deze ontdekte onlangs dat patiënten met aHus, een zeldzame nierziekte, niet voor altijd eculizumab hoeven te gebruiken. Eculizumab is één van de duurste geneesmiddelen op de markt, maar de kosten kunnen dalen door anders te doseren. Want, zo blijkt, aHus-patiënten kunnen op een gegeven moment goed leven met minder en soms zelfs helemaal zonder eculizumab.

Ditzelfde geldt voor patiënten met kanker: wanneer zij eerst goed ontbijten, hoeven ze in sommige gevallen een kwart minder van de benodigde medicatie in te nemen. Voor patiënten met niercelkanker die pazopanib slikken kan dit tot wel 10.000 euro per patiënt schelen.

Als ziekenhuizen samenwerken bij de zorgkinkoop, kunnen zij rekenen op hogere kortingen van de farmaceutische industrie. Dit gaat tot nu toe nog niet echt van harte, maar de acht academische ziekenhuizen gaan het dit jaar weer proberen. Toch blijft op dit vlak een internationale samenwerking nodig, verwacht demissionair minister Schippers die dan ook al gestart is met het opzetten van een internationaal overleg.

Het ministerie van Volksgezondheid plaats een geneesmiddel niet ‘zomaar’ meer in het basispakket. Dat een medicijn zijn wetenschappelijk effect heeft laten zien, betekent niet automatisch opname in het basispakket. Vooral dure medicijnen worden tegenwoordig vooralsnog niet in het pakket geplaatst, totdat er een korting is bedongen met het farmaceutische bedrijf dat het middel verstrekt. 

Door: Redactie Nationale Zorggids