Normal_normal_wietplant_wiet

Ook al bestaat de kans dat medicinale cannabis in de toekomst weer wordt vergoed, schrijven huisartsen het liever niet voor. Toch is er een toename van het aantal medicinale cannabis-gebruikers gesignaleerd. Het gebruik stijgt al jarenlang. Van 2015 op 2016 steeg het zelfs met 70 procent. Dat meldt BN de Stem.  

Hoewel vorig jaar 45.000 keer medicinale wiet is voorgeschreven, laten huisartsen uit West Brabant weten dat ze het liever niet voorschrijven. Ze zijn bang dat ze als drugsdealer worden gezien, of dat er verslaafden voor de deur komen te staan. Bovendien is het effect van cannabis nooit wetenschappelijk aangetoond. Dit was dan ook de reden voor de overheid om de medicinale wiet uit het zorgverzekeringspakket te halen.

Huisartsen zeggen terughoudend te zijn en diverse huisartsen zeggen het zelf nooit als eerste oplossing voor te schrijven. Veelal komt de vraag dan ook vanuit de patiënt zelf. “Het is vooralsnog niet wetenschappelijk bewezen dat het helpt. Allereerst kijk je naar bestaande medicijnen en andere alternatieven. Bij terminale patiënten hoor je de vraag iets vaker voorbijkomen. Zelf schrijf ik het nooit voor”, zegt een huisarts.

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) werkt aan een standpunt over medicinale cannabis. Hierin wordt vastgelegd wanneer het wel, maar ook wanneer het beter niet voorgeschreven kan worden. Het is in ieder geval niet de bedoeling dat patiënten worden doorgestuurd naar een coffeeshop, aldus NHG. In de cannabis daar zitten of zaten namelijk bestrijdingsmiddelen, zo blijkt uit onderzoek van RIVM.